ine voets – groene gedachten


Steenbreektrofee 2019 nominatie

De Getijden en Steenbreek

Vele interessante groenprojecten kwamen langs waaronder het CPO-project De Getijden in Nijmegen. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit project is onlangs genomineerd voor de Steenbreektrofee 2019 (bekendmaking van de prijs vindt plaats op 14 november in Wageningen tijdens de Nationale Groendag). Het is een zeer groeninclusief project en trok daarom de aandacht van Steenbreek: van groene daken, regenwaterinfiltratievoorzieningen, bewonersparticipatie tot groene parkeerplaatsen.

11 Appartementen en 6 woningen

De Lourdes school uit 1927 aan de Veldstraat in Nijmegen bleek ‘liefde op het eerste gezicht’ bij de initiatiefnemers Peter en Winnie. Zij wilden graag de voorwaarden scheppen voor een buurtgemeenschap met het motto ‘wat goeie buren voor elkaar doen’. Een soort woongemeenschap met veel privacy, maar waar sprake is van sociale cohesie. Levensloopbestendig moesten de woningen ook zijn. Het prachtige schoolgebouw in Amsterdamse School-stijl van bouwpastoor de Grood, leende zich uitstekend voor deze te verwezenlijken droom.

De Getijden (tek. Nexit)

Nexit architecten en co.

Nexit architecten uit Arnhem tekende met uiterste zorgvuldigheid en oog voor detail het project: 11 appartementen, een logeerkamer en een gemeenschappelijke ruimte in het oude schoolgebouw en 6 nieuwbouwwoningen op het schoolplein. BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) was voor de nodige begeleiding in de arm genomen en het bouwbedrijf Gebroeders van Herpen. Ikzelf was in de hoedanigheid van toekomstig bewoonster én tuinontwerpster ruim 3 jaar betrokken bij de inrichting van het terrein. Eind 2018 verhuisden de eerste van de 27 bewoners naar hun nieuwe stek. Wij betrokken net voor Kerst het middelste nieuwbouwhuis achter op het terrein. De ondergrondse infra was klaar en de terrassen waren aangelegd maar verder was het ploeteren door de modder. Nu, bijna een jaar later, is het hele terrein aangelegd en beplant op enkele vakken na.

Grote en groene uitdaging

Het klimaatadaptief inrichten van het terrein en de tuinen was het uitgangspunt: een mooie, grote uitdaging. Voor mij betekende dat veel recherchewerk, temeer omdat aan vele strenge eisen moest worden voldaan: we hebben hier nl. te maken met een drinkwaterbeschermingsgebied. Dat alles moest geïntegreerd worden met vele functies, rolstoeltoegangelijkheid, de aanwezige bomenopstand, etc. In mijn volgende blogs meer hierover.

Ine Voets